Restaurering av Dam Nedre Grønlitjønna

Kvikne Fjellstyre har søkt om og fått tillatelse til å restaurere den gamle dammen i Nedre Grønlitjønna. Dam Nedre Grønlitjønna er en fyllingsdam med frontal tretetting fra 1943. Dammen ble i sin tid bygget i et matauk-perspektiv, og er således et viktig kulturminne om innsatsen og arbeidet som ble lagt ned for å sikre en enklere mattilgang. Dammen har de siste årene blitt dårligere og behovet for restaurering er stort.

Ifølge nedtegninger ble det allerede i 1929 begynt med arbeid for å gjøre forholdene for fisken i fjellvannene i området bedre. Ved å grave bekker mellom vannene, fikk en bedre gjennomstrømning av vann og en fikk etablert mulighet for gyting.  Vi har funnet mye informasjon om hva som er gjort og når det ble gjort fra hytteboka i Langtjønnhytta. Denne hytta ble benyttet til hvile og overnatting under arbeidet.

For Nedre Grønlitjønna er  29. juli 1929 den første registrerte dato som refererer til arbeidet i vannet. Denne dagen startet arbeidet med å sprenge grøft til Søndra Langtjønna. Det ble under arbeidet «benyttet landbrugsdynamit» står det å lese. Ytterligere nedtegninger fra hytteboken i Langtjønnhytta:

  1. august 1929 ble det sprengt ytterligere 8 meter grøft fra Nedre Grønlitjønna mot Søndre Langtjønna. Anlegget ble filmet står det.
  2. – 18. juli 1943 var dambyggingen i gang. 9 mann var med under arbeidet, dammen ble halvferdig og de skulle innover igjen etter slåtten. 25. juli 1943 ble de siste 100 meter med grøft mellom Nedre Grønlitjønna og Søndre Langtjønna unnagjort, 4 mann var med denne dagen.
  3. – 5. august 1943 Fullførte 8 mann dammen i Nedre Grønlitjønna. «Vi har brukt ca. 35 dagsverk på å bygge dammen», står det i hytteboka.
  4. – 3. oktober 1943. Vannet har steget med ca 20 cm etter oppdemningen. Det blir satt ut ca 300 fisk i den «nye» bekken ut fra Nedre Grønlitjern. Og ca. 200 fisk i bekken mellom Øvre og Nedre Grønlitjønna.

 

Dammen ble restaurert i 1971, og det ble da pålagt trespunt til tetting på vannsiden. Treverket har gjennom årenes løp råtnet og løsnet fra sitt opprinnelige feste. Følgene av dette er at vannet har gravd ut masser og dammen er ikke lenger tett.

 

Arbeidet med den nye dammen skal gjennomføres i dagene 16. til 18. august. I den forbindelse inviterer Kvikne Fjellstyre til dugnad for alle som ønsker å bidra.

Arbeidet vil bestå av å kappe og montere plank på vann-siden av dammen. Det som trengs av utstyr er eventuelt skrumaskin for å feste planken, ellers ordner vi med kappeutstyr. Støvler kan være greit å ha med, for planken skal stå i vannet.
Kjør veien inn til Storhøa, når du kommer til Storsteinen oppå Grønlia er det sti nordover til dammen. Ca 1 km å gå.

For påmelding til dugnad, meld din interesse via FB-arrangementet vårt, eller ta kontakt med Kvikne fjellstyre:
Tlf: 992 74 943 Øyvind Lønnebotn
Tlf: 482 04 970 Per J. Lilleindset

Se kart under for oppmøteplass mm.