Fjellstyrene tar hensyn til lirypebestandene

Mange av Norges Fjellstyrer har bidratt med data til et forskningsprosjekt på jaktuttak, begrensinger og takseringer av lirype.
Mange av Norges Fjellstyrer har bidratt med data til et forskningsprosjekt på jaktuttak, begrensinger og takseringer av lirype.

Mange av Fjellstyrene har det siste året bidratt med data til analyser av jaktuttak i forhold til begrensninger (kvoter og antall solgte kort) og takserte tettheter for lirype. Første del av dette arbeidet er nå ferdig og presenteres i en masteroppgave av Lasse F Eriksen.

Analysen av dataene viser at det er en gjennomgående trend for fjellstyrene at det i tidligere år er solgt flere kort og/eller gitt høyere kvoter, mens det i senere år har blitt redusert mye. Tendensen har trolig sammenheng med nedgang i rypetettheten, men reduksjonen i kort/kvoter er større enn bestandsnedgangen. Dette kan ha mange årsaker, men trolig er ny kunnskap fra forskningen og stort samfunnsfokus både på rypejakta og rypas bestandssituasjon viktige forklaringer.

Analysene viser at jaktuttaket er tett knyttet til antallet solgte jakttillatelser og kvoter (kvotestørrelse og kvotetype), i tillegg til rypetettheten. Et sentralt funn så langt er at jegerne generelt skyter en større andel av bestanden ved lave tettheter, det vil si at jakta ikke regulerer seg selv. Dette er også funnet i undersøkelser fra andre steder, og viser at det er viktig å begrense uttaket i mye større grad når det er lave tettheter sammenliknet med middels og høye tettheter. Disse dataene og resultatene vil forskerne ta med videre i neste del av prosjektet, hvor målet er å se mer helhetlig på ulike deler av rypeforvaltningen.

Les hele masteroppgaven til Lasse F Eriksen